Slik Blir Strømprisene i Vinter: Geopolitisk Usikkerhet og Gassprisenes Rolle
Nordmenn kan forvente varierende strømpriser denne vinteren, men analytikere tror ikke at vi vil oppleve de ekstreme prisene som preget den kalde vinteren i 2022. Til tross for at geopolitisk usikkerhet, gasspriser og skiftende værforhold kan påvirke prisene, synes de mest dramatiske scenarioene å være lite sannsynlige.
Forventninger til Strømpriser
Gro Klæboe, analytiker i Volue Insight, uttaler at de ikke forventer ekstreme priser, selv om vinteren skulle bli kald, tørr eller vindfattig. Hun tror ikke prisene vil overstige 120 euro per MWh. Ifølge Klæboe og andre markedsobservatører vil prisene variere regionalt, med de høyeste verdiene i Sør-Norge. Det er lite frykt for at vinterens priser vil nå de skyhøye nivåene fra fjoråret.
En Mer Normalisert Vinter
Den forrige vinteren var preget av ekstremt høye strømpriser som følge av en energikrise forårsaket av Russlands invasjon av Ukraina og påfølgende gassmangel i Europa. Flertallet av ekspertene forventer en mer normalisert situasjon dette året. Gassprisene vil imidlertid fortsatt spille en viktig rolle som en usikkerhetsfaktor som kan påvirke strømmarkedet i vinter.
Hovedfaktorer som Påvirker Strømprisene
Selv om forventningene til strømprisene er dempet sammenlignet med i fjor, er det fortsatt flere faktorer som kan føre til prisoppganger:
- Gasspriser : Gass er en kritisk energikilde i Europa, og usikre gassforsyninger kan drive både gass- og strømpriser oppover, spesielt i kalde måneder.
- Værforhold : Vinterværet er en sentral faktor i strømmarkedet. Tørke, lite vind eller kulde kan øke etterspørselen etter strøm, mens gode vindforhold kan bidra til å dempe prisene. Analytikere overvåker derfor værprognosene tett.
Klæboe bemerker at gassprisene vil være “den store jokeren” og at usikre værforhold kan føre til overraskelser i strømmarkedet.
Strømprisene og KSI
Til tross for en ventet roligere vinter sammenlignet med i fjor, har strømprisene hatt en betydelig innvirkning på prisveksten i Norge. Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) steg det totale prisnivået i Norge med tre prosent på årsbasis i september, delvis drevet av høyere strømpriser. Strømprisene økte med 5,2 prosent fra august til september, og nådde nesten åtte prosent over nivået fra samme tid året før.
Seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB påpeker at strømprisene fortsatt påvirkes sterkt av geopolitiske forhold og ustabile markeder.
Fremtidige Utsikter
Selv om eksperter ikke forventer de samme ekstreme prisene som i 2022, advarer de om at markedene forblir uforutsigbare. Forhold som gasspriser og geopolitisk uro vil fortsatt påvirke energiprisene, spesielt i lys av den pågående krigen i Ukraina. Vind- og vannforhold vil også spille en sentral rolle i prisutviklingen denne vinteren.
Analytikere vil fortsette å overvåke signalene fra energimarkedene og usikkerheten knyttet til gassforsyningene. Klæboe avslutter med at gode reserver og mer normaliserte markedsforhold bør forhindre at prisene stiger slik de gjorde i 2022.
Konklusjon
Vinteren 2023/2024 kan by på varierende strømpriser drevet av faktorer som gasspriser og værforhold, men de ekstreme prisnivåene fra fjoråret forventes ikke å gjenta seg. Geopolitisk usikkerhet og ustabilitet i energimarkedet vil fortsatt kunne påvirke prisene, men med riktig forvaltning av ressurser ser det ut til at Norge vil unngå en ny krisevinter.