AfDs økonomiske planer – og hva eksperter mener om dem
AfD (Alternativ for Tyskland) har begynt å legge frem sine temaer for det kommende føderale valget med en ambisjon om å vinne støtte gjennom økonomisk politikk. Imidlertid stiller eksperter seg svært tvilende til hvor effektive tiltakene vil være i praksis.
I Berlin har personvalgene i partiet fått oppmerksomhet. For bare noen uker siden uttrykte AfD-leder Tino Chrupalla støtten sin til Alice Weidel, partiets medleder, som en potensiell kanslerkandidat. “Alice Weidel ville være en veldig god kandidat som kansler, og jeg ville også støtte henne,” uttalte Chrupalla i et sommerintervju med ARD. Nå gjenstår det at partiets komiteer offisielt enes om kandidaturet.
Dersom Weidel blir valgt til å lede AfD ved forbundsvalget i 2025, antyder dette at partiet vil legge større vekt på økonomisk politikk, ettersom Weidel har utdanning i økonomi. Selv om et formelt valgprogram ennå ikke er offentliggjort, har partiet formulert noen prioriteringer i tiden frem mot valget.
I posisjonsdokumentet med tittelen «Endespurt for Tyskland» foreslår AfD en rekke tiltak som, ifølge partiet, skal føre til en “økonomisk opptur for Tyskland.” Økonomer er imidlertid sterkt kritiske til disse forslagene.
Marcel Fratzscher, president for det tyske instituttet for økonomisk forskning (DIW), har kommentert at mange av forslagene er “preget av motsetninger.” Han påpeker at dokumentet ser ut til å spille på frykt og lover løsninger basert på en økonomisk politikk som tilhører en svunnen tid for over 30 år siden.