Bergans Kutter Kraftig Etter Store Økonomiske Tap: – Nødvendig for å Sikre Fremtiden
ASKER – Den anerkjente norske sportsklærleverandøren Bergans står overfor en alvorlig økonomisk krise og har nå iverksatt omfattende nedbemanningstiltak ved sitt hovedkontor i Asker. Etter flere år med økonomiske tap har selskapet besluttet å gjennomføre kraftige kutt, inkludert nedskjæring av arbeidsstokken, for å tilpasse seg den utfordrende markedssituasjonen i sports- og friluftsbransjen.
I fjor rapporterte Bergans om et tap på 112 millioner kroner før skatt, med en inntekt på 552 millioner kroner. Totalt har selskapet et underskudd på hele 176 millioner kroner over de siste to årene. Denne alvorlige økonomiske situasjonen har tvunget Bergans til å iverksette drastiske tiltak for å unngå ytterligere tap.
Ekstreme Markedskrefter
Den samlede sportsutstyrsbransjen har også opplevd en markant nedgang. Ifølge ferske tall fra hovedorganisasjonen Virke har salget av sportsutstyr på landsbasis falt med 2,9 milliarder kroner de siste to årene. I fjor hadde sportsklærbransjen en negativ driftsmargin på 8,5 prosent, noe som illustrerer den vanskelige situasjonen mange aktører i sektoren nå står overfor.
I lys av denne utviklingen ser Bergans ingen annen utvei enn å kutte kostnader. Nedbemanningen rammer hovedsakelig ansatte ved hovedkontoret i Asker, noe selskapet har bekreftet i en uttalelse til DN.
– Bergans har vært nødt til å iverksette omfattende tiltak for å tilpasse seg en svært utfordrende markedssituasjon i sports- og friluftsbransjen. Etter en periode med betydelige økonomiske tap har selskapet besluttet nødvendige kostnadskutt, noe som dessverre også innebærer nedbemanning, sier administrerende direktør Silje Garberg Ree i en skriftlig uttalelse.
Nødvendig for Fremtidig Vekst
Garberg Ree uttrykte hvor beklagelig den nåværende situasjonen er, men understreket at tiltakene er vitale for å sikre Bergans’ levedyktighet og fremtidige vekst. Ifølge henne er nedbemanningen nødvendig for å sikre en bærekraftig fremtid for selskapet i møte med harde markedsbetingelser.
– Dette er selvsagt ingen ønsket situasjon for oss, men denne prosessen har vært avgjørende for å beskytte Bergans’ framtid. Vårt ansvar er å sørge for at selskapet forblir konkurransedyktig fremover, sier hun.
Garberg Ree anerkjenner de dyktige medarbeiderne som nå må forlate selskapet som følge av de økonomiske utfordringene, og understreker at Bergans gjerne skulle hatt dem med videre. Samtidig betoner hun viktigheten av å sikre selskapets overlevelse.
– Det er tungt å ta farvel med dyktige kolleger, og vi er takknemlige for deres innsats. Vi har jobbet for å gjennomføre denne prosessen på en så ryddig og rettferdig måte som mulig, og vi støtter de berørte så godt vi kan i denne vanskelige tiden, legger hun til.
Intern Prosess
Bergans har ikke ønsket å kommentere detaljer rundt omfanget av nedbemanningen, men ifølge DN har selskapets hovedkontor i Asker redusert bemanningen med 20 av cirka 50 ansatte. Selskapet har totalt rundt 200 ansatte, hvorav 90 jobber i administrative funksjoner.
Informasjonssjef Anders Johannessen bekrefter overfor DN at nedbemanningen er en del av en intern prosess, men ønsker ikke å kommentere ytterligere detaljer av hensyn til de ansatte.
– Dette er en intern prosess, og av hensyn til våre ansatte ønsker vi ikke å gå nærmere inn på omfanget av nedbemanningen, sier Johannessen.
Veien Videre for Bergans
Med eiere som Bjørn Rune Gjelsten og Olav Nils Sunde i ryggen, står Bergans nå ved et kritisk veiskille. Etter flere år med økonomiske nedturer forsøker selskapet nå å stabilisere sin situasjon gjennom kostnadskutt og nedskalering. Den økonomiske motgangen har vært betydelig, men selskapet håper at nedbemanningen og andre tiltak vil kunne sette dem på rett vei mot gjenoppbygging og vekst.
Til tross for kuttene og utfordringene gjenstår det å se om Bergans kan tilpasse seg et endret marked og gjenvinne posisjonen som en sentral aktør i den norske sports- og friluftsbransjen. For å lykkes vil selskapet måtte navigere i en krevende bransje, og det blir spennende å følge utviklingen i tiden som kommer.